EKO žita in žitni izdelki

Že od nekdaj so ljudje na kmetijah pridelovali različne vrste žit in iz njih mleli moko, zdrobe ipd. Žita, kot so pšenica, rž, ječmen, oves, pira, koruza in ajda, so pomemben sestavni del slovenske prehrane. Brez njih ne bi bilo ne testenin, zdroba, kosmičev ali kruha. Ekološki kmetje pridobivajo te surovine ob spoštljivem odnosu tako do okolja kot do živali. Namesto umetnih gnojil uporabljajo zeleno gnojilo in hlevski gnoj, kompost in druge organske snovi, ki izboljšajo rodovitnost tal.
 

Žita imenujejo tudi cerealije, to ime pa so dobila po rimski boginji kmetijstva (Cores pomeni užitno zrnje). Pestra izbira žit in načinov priprave odpira veliko možnosti za raznovrstne zdrave obroke, saj žita in različni žitni izdelki vsebujejo mnogo koristnih snovi:

  • sestavljene ogljikove hidrate (škrob in vlaknine),
  • beljakovine, ki jih je najmanj v rižu – 7 %, oves pa jih vsebuje kar 16 %,
  • so bogat vir rudnin (Ca, Fe, Na, K, Zn, Mg, Mn) in vitaminov (B skupina razen B 12, E in A), ki se skrivajo v lupini in pod njo ter vir antioksidantov.


Vsa ta hranila boste zaužili samo, če boste posegali po polnozrnatih izdelkih. Tehnološko neobdelana žita so tako najbolj bogata z vlakninami, vitamini (predvsem B in E) in minerali.


S vključevanjem ekoloških polnovrednih žitnih izdelkov v svoje obroke, boste slednje obogatili, prav tako pa jih boste naredili veliko bolj hranljive.

Pestro ponudbo polnozrnate moke, zdroba, otrobov, kosmičev, testenin, kruha, kaše dobite pri naših EKO kmetih in ne samo to, naši kmetje meljejo žita sproti, kar pomeni, da boste pri njih vedno dobili sveže mleto moko!
 

Fotogalerija

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?