Zagotovite si svoj EKO zabojček s svežo eko hrano!

Iščete svežo eko hrano z ekoloških kmetij? Zagotovite si svoj EKO zabojček s svežo, lokalno pridelano eko hrano!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vabljeni na predstavitev partnerskega kmetovanja z EKO ZABOJČKI
v četrtek, 26. marca 2015,
v Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Vinarska ul. 14!

 

Čaka vas pester program:

16.00 – 17.00 Tržnica ekoloških kmetij
17.30                Predstavitev EKO ZABOJČKOV in PARTNERSKEGA KMETOVANJA - Kako do eko hrane s kmetij?
                          Pokušina eko dobrot s kmetij
                          Priprava smoothie-jev
                          Velikonočne delavnice
(izdelava butar in otroško ustvarjanje)


Spoznali boste, kaj je partnersko kmetovanje, pa tudi ekološke kmetije, ki dostavljajo zabojčke, polne sveže zelenjave, sadja, žit in drugih izdelkov. V partnerskem kmetovanju, ki poteka v Mariboru že četrto leto, sodeluje 12 ekoloških kmetij. Ekološke kmetije pripeljejo sveže ekološke dobrote vsak četrtek med 16.00 in 17.00 uro (od maja do septembra med 19.00 in 20.00 uro) na dvorišče Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Prav poseben je občutek, ko ti ekološka kmetija pripelje svoje pridelke in ko veš, kdo prideluje hrano zate, kje in na kakšen način. Vabljeni, da se nam pridružite!

Za več informacij smo dosegljivi na e-naslovu info@eko-podezelje.si ali na telefonski številki 051 317 104.

 

Naj vam ne bo vseeno, kaj jeste!

Pesticidi prisotni tudi na slovenskih policah
S pesticidi obremenjena živila so dandanes žal del vsakdana in se jim težko izognemo. Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih v Sloveniji za leto 2012 kaže, da je kar 50 % živil obremenjenih z ostanki pesticidov. Kar 39,6 % analiziranih vzorcev zelenjave, 83,6 % analiziranih vzorcev sadja in 39 % analiziranih vzorcev žit in izdelkov iz žit je v letu 2012 vsebovalo ostanke pesticidov. Novejši rezultati na žalost niso dosegljivi.

Kljub temu da takoj po zaužitju hrane obremenjene s pesticidi ne vidimo negativnih učinkov na naše zdravje, pa lahko daljša izpostavljenost ostankom pesticidov škodljivo vpliva na zdravje in povzroča razne bolezni in deformacije, od raka do hormonskih motenj. Posledice se lahko razkrijejo šele čez leta. Pogosto se v živilih nahaja celo kombinacija ostankov več različnih pesticidov, učinek kombinacij na zdravje pa sploh ni znan.

Še posebej občutljivi so otroci
Otroški imunski sistem še ni v celoti razvit in veliko hitreje oslabi kot imunski sistem pri odraslem človeku. Tudi sistemi razstrupljanja so v otroškem telesu še v fazi razvoja in še ne delujejo optimalno, zato se lahko pesticidi kopičijo v telesu, ker jih telo ne izloča ustrezno. Otrokovi notranji organi se še razvijajo in rastejo. Celice v fazi razmnoževanja so mnogo dovzetnejše za škodljive učinke. Posledica stika s strupenimi pesticidi so lahko neželene spremembe dednega materiala, t. i. mutacije. Otroci lahko na kilogram telesne teže otroci zaužijejo 6-krat več sadja, 2-krat več zelenjave in 3- do 5-krat več žitaric kot odrasli, zato je tudi količina zaužitih pesticidov na enoto telesne teže precej večja.

Izberimo ekološko in lokalno!
Če je le možno, izberimo ekološka živila s slovenskih kmetij, saj niso izpostavljena dolgim transportnim potem in tako obdržijo svežino, več vitaminov in mineralov. Ekološka živila so pridelana na povsem naraven način, brez uporabe topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov in različnih regulatorjev rasti. So visoko kakovostna, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov, dajejo več energije in krepijo imunski sistem.

 

Vir:

  • Poročilo o izvedbi in rezultatih nacionalnega nadzornega programa spremljanja ostankov pesticidov v živilih v letu 2012 (Uprava republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)
  • Otroci in pesticidi – strokovnjaki opozarjajo, Zveza potrošnikov Slovenije, www.zps.si/index.php/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije/4437-otroci-in-pesticidi-strokovnjaki-opozarjajo-12011

 

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook:

 
Projekti