Ekološka kmetija Božič-Klepec odpira vrata!

Ste se kdaj vprašali, koliko pesticidov in ostalih dodatkov pojeste z žiti, s kruhom, keksi in drugimi žitnimi izdelki? Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih v Sloveniji za leto 2012 kaže, da je kar 39 % analiziranih vzorcev žit in izdelkov iz žit vsebovalo ostanke pesticidov.

Naj vam ne bo vseeno, kakšno hrano uživate!

Vas zanima, kako rastejo žita na ekološki kmetiji, kako se pridela polnovredna moka in zakaj je bolje uživati ekološki kruh iz sveže polnovredne moke? Pridite v soboto, 13. junija 2015, med 9.30 in 17.00 uro na Dan odprtih vrat na ekološko kmetijo Božič-Klepec, kjer boste spoznali pot od njive do žita in moke ter nato do kruha in drugih dobrot.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČAKA VAS PESTER PROGRAM:

  • OGLED EKOLOŠKE KMETIJE ob 10.30 in 15.00 uri
  • Ob 10.00 uri predavanje »Ali res vemo, kaj jemo? Kaj bi morali nujno vedeti o žitih in kruhu?« (Manuela Pendl, promotorka zdravja)
  • Razstava žit
  • Pestra ponudba ekoloških dobrot
  • Otroške delavnice
  • Žrebanje nagrajencev nagradne igre »EKO ŽITA«

 

Ekološka kmetija Božič-Klepec leži v neokrnjeni naravi in ponuja pravo bogastvo podeželja; od žit, zelenjave, zelišč, sadja, jajc pa vse do kruha in tradicionalnih pekovskih izdelkov. Na kmetiji, ki meri 6,5 ha, obdeluje zemljo že 4. generacija, od leta 2003 pa ima kmetija certifikat za ekološko pridelavo žit, sadja, začimb, jajc... Iz kuhinje na kmetiji Božič-Klepec vsak teden zadišijo okusne dobrote, ki jih pripravljajo z ljubeznijo za svoje stranke. Vse kar ponudijo, pridelajo in predelajo na kmetiji na ekološki način:

  • pira in izdelki iz pirine moke (pirin kruh, nekvašeni pirin kruh s semeni, kruh s sirotko)
  • razno pecivo (rogljički, potice z različnimi nadevi, domači prijatelj, piškoti, kokosovi poljubčki, pirini piškoti s čokolado, sadni zavitki in še in še)
  • rženi mešani kruh
  • sezonska zelenjava in sadje
  • zelišča in začimbe
  • jajca
  • pirini vzglavniki


Ali ste vedeli?

  • V konvencionalnem kmetijstvu so žitna semena kemično obdelana že pred setvijo. Nato jih obdelujejo s pesticidi v času rasti in jim proti koncu rasti pogosto dodajo še kemične snovi za pospešitev zorenja. Razvoj plesni preprečijo s fungicidi, večina je rakotvornih.
  • Recept za kruh je preprost: moka, voda, sol in kvas, vendar se danes v konvencionalnem kruhu skriva precej več: stabilizatorji, emulgatorji, encimski preparati, konzervansi, sredstva za obdelavo moke, gostila in arome zaradi podaljšanja obstojnosti in svežine, hitrejšega vzhajanja, boljše strukture kruha in okusa. Poleg tega je moka osiromašena hranilnih snovi. Ko so valjčni mlini izpodrinili mline na kamen, so bili prisiljeni žitom odstraniti kalčke in s tem tudi vitamine, minerale in beljakovine, in tako v moki ne ostane praktično nič razen redilnega škroba.
  • Zavedati se moramo tudi dejstva, da je polnovredna moka bogata z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, vendar ni dolgo obstojna in hitro postane žarka. Ko z mletjem razdremo strukturo zrna, se namreč začne proces oksidacije. Zato je pomembno, da se moka melje iz žit sproti. Polnovredna moka, zmleta na mlinske kamne, je živa in vsebuje bioaktivne snovi. Privoščimo si kakovostno hrano iz nje!
  • Izberimo raje ekološka žita in ekološki kruh iz sveže polnovredne moke! Žita na ekoloških kmetijah so pridelana na povsem naraven način, brez uporabe topnih mineralnih gnojil, pesticidov in gensko spremenjenih organizmov. Zagotavljajo nam živila, ki so visoko kakovostna, z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Prav tako tudi v kruhu in drugih pekovskih izdelkih iz ekološke pridelave ne najdemo umetnih dodatkov.


Vabljeni na Dan odprtih vrat kmetijo! Vstop je prost.

Veselimo se srečanja z vami!

Ekološka kmetija Božič-Klepec in EKO podeželje

 

Pišite nam

Napišite svoje vprašanje, sporočilo, pritožbo ali pohvalo. Veseli bomo vašega sporočila.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: