Pesticidi in zakaj so otroci bolj občutljivi?

Zagotovite otrokom neoporečno, polnovredno hrano

Ni vseeno, kakšno hrano uživamo. To velja še posebej za otroke, saj so otroci še posebej občutljivi na škodljive učinke pesticidov. Ostanki pesticidov in drugih kemikalij so prisotni v živilih iz konvencionalne pridelave. Tudi v mesu je lahko v mišičnem tkivu prisotnih veliko pesticidov, če so živali krmljene s kemično obdelano krmo. Zaradi tega je pomembno, da otrokom za zdrav razvoj ponudimo najbolj kakovostna živila iz ekološke pridelave.

Pesticidi prisotni tudi na slovenskih policah

S pesticidi obremenjena živila so dandanes žal del vsakdana in se jim težko izognemo. Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih v Sloveniji za leto 2012 kaže, da je kar 50 % živil obremenjenih z ostanki pesticidov. Kar 39,6 % analiziranih vzorcev zelenjave, 83,6 % analiziranih vzorcev sadja in 39 % analiziranih vzorcev žit in izdelkov iz žit je v letu 2012 vsebovalo ostanke pesticidov.

Kljub temu da takoj po zaužitju hrane obremenjene s pesticidi ne vidimo negativnih učinkov na naše zdravje, pa lahko daljša izpostavljenost ostankom pesticidov škodljivo vpliva na zdravje in povzroča razne bolezni in deformacije, od raka do hormonskih motenj. Posledice se lahko razkrijejo šele čez leta.


Zakaj so otroci še posebej občutljivi na strupene pesticide?

Otrokovi notranji organi se še razvijajo in rastejo. Celice v fazi razmnoževanja so mnogo dovzetnejše za škodljive učinke. Posledica stika s strupenimi pesticidi so lahko neželene spremembe dednega materiala, tako imenovane mutacije.

Otroci glede na svojo telesno težo pojedo in popijejo relativno več kot odrasli, zato je tudi količina zaužitih pesticidov na enoto telesne teže precej večja.

Na kilogram telesne teže lahko otroci zaužijejo 6-krat več sadja, 2-krat več zelenjave in 3- do 5-krat več žitaric kot odrasli. Zato sta lahko hrana in pijača, onesnažena z ostanki pesticidov, razlog za kronično izpostavljanje pesticidom bodisi v majhnih ali večjih koncentracijah.

Prav tako so še dovoljeni vnosi ostankov pesticidov v telo za zagotavljanje varnosti izračunani za 70 kg težkega človeka, kar je daleč od teže otrok. Zato potrebujejo otroci večjo zaščito pred temi nevarnimi kemikalijami, ki pa jim jo lahko zagotovite tudi v šolah in vrtcih.

Otroški imunski sistem ni še v celoti razvit in veliko hitreje oslabi kot imunski sistem pri odraslem človeku. Tudi sistemi razstrupljanja so v otroškem telesu še v fazi razvoja, torej še ne delujejo optimalno, zato se lahko pesticidi kopičijo v telesu, ker jih telo ne izloča ustrezno.

Zato poskrbite, da boste otrokom zagotovili visoko kakovostno, neoporečno hrano. Vključite v jedilnike ekološko pridelano hrano z okoliških kmetij!
 

Vir: Otroci in pesticidi – strokovnjaki opozarjajo, Zveza potrošnikov Slovenije, www.zps.si/index.php/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije/4437-otroci-in-pesticidi-strokovnjaki-opozarjajo-12011
 

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?