Kaj bi morali vedeti o žitih in kruhu?

Se res zavedamo, kaj jemo?

Ste se kdaj vprašali, koliko pesticidov in ostalih dodatkov pojeste s kruhom, keksi in testeninami? Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih v Sloveniji za leto 2012 kaže, da je kar 39 % analiziranih vzorcev žit in izdelkov iz žit vsebovalo ostanke pesticidov.

V konvencionalnem kmetijstvu so žitna semena kemično obdelana že pred setvijo. Nato jih obdelujejo s pesticidi v času rasti in jim proti koncu rasti pogosto dodajo še kemične snovi za pospešitev zorenja. Razvoj plesni preprečijo s fungicidi, večina je rakotvornih.

Recept za kruh je preprost: moka, voda, sol in kvas, vendar se danes v kruhu skriva precej več: stabilizatorji, emulgatorji, encimski preparati, konzervansi, sredstva za obdelavo moke, gostila in arome zaradi podaljšanja obstojnosti in svežine, hitrejšega vzhajanja, boljše strukture kruha in okusa. Poleg tega je moka osiromašena hranilnih snovi. Ko so valjčni mlini izpodrinili mline na kamen, so bili prisiljeni žitom odstraniti kalčke in s tem tudi vitamine, minerale in beljakovine, in tako v moki ne ostane praktično nič razen redilnega škroba.

Izberimo raje ekološka žita in ekološki kruh iz sveže polnovredne moke! Žita na ekoloških kmetijah so pridelana na povsem naraven način, brez uporabe topnih mineralnih gnojil, pesticidov in gensko spremenjenih organizmov. Zagotavljajo nam živila, ki so visoko kakovostna, z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Prav tako tudi v kruhu in drugih pekovskih izdelkih iz ekološke pridelave ne najdemo umetnih dodatkov.

Zavedati se moramo tudi dejstva, da je polnovredna moka bogata z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, vendar ni dolgo obstojna in hitro postane žarka. Ko z mletjem razdremo strukturo zrna, se namreč začne proces oksidacije. Zato je pomembno, da se moka melje iz žit sproti. Polnovredna moka, zmleta na mlinske kamne, je živa in vsebuje bioaktivne snovi. Privoščimo si kakovostno hrano iz nje!

Naj nam ne bo vseeno, kaj jemo! Izberimo ekološko in lokalno!
 

Oglejte si kratki filmček o žitih in kruhu!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?