Kaj bi morali vedeti o zelenjavi?

Se res zavedamo, kaj jemo?


Pesticidi so prisotni tudi na slovenskih prodajnih policah. Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih v Sloveniji za leto 2012 kaže, da je kar 39,6 % analiziranih vzorcev zelenjave in 83,6 % analiziranih vzorcev sadja v letu 2012 vsebovalo ostanke pesticidov. Dovoljeni vnosi ostankov pesticidov v telo za zagotavljanje varnosti so izračunani za 70 kg težkega človeka, kar je daleč od teže otrok. Poleg tega je vse več živil obsevanih z ionizirajočim sevanjem, tudi zelenjava in sadje. V Sloveniji objektov za obsevanje živil nimamo, medtem ko jih ima EU. Uvoz obsevanih živil v Slovenijo pa ni prepovedan, tako da se znajdejo takšna živila tudi pri nas.

Izberimo raje ekološka živila s slovenskih kmetij, saj niso izpostavljena dolgim transportnim potem in tako obdržijo svežino, več vitaminov in mineralov. Ekološka živila so pridelana na povsem naraven način, brez uporabe topnih mineralnih gnojil, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov in različnih regulatorjev rasti. Prav tako je prepovedano obsevanje ekoloških živil. So visoko kakovostna, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov, dajejo več energije in krepijo imunski sistem.
Tudi če imamo svoj vrt, ni dovolj, da pridelujemo zelenjavo ali sadje na ekološki način. Pomembno je, da izberemo ekološke sadike in ekološka semena, ki niso obdelana s kemikalijami že pred setvijo, niso hibridna ali gensko spremenjena.

Naj nam ne bo vseeno, kaj jemo! Izberimo ekološko in lokalno!
 

Oglejte si kratki filmček o zelenjavi!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?