Eko vrtnarjenje z dobrimi sosedi

Če si želite zagotoviti dober pridelek na svojem vrtu in hkrati pridelovati na ekološki način, je pomembno, da kolobarite, pravilno pripravite tla in oskrbujete rastline med rastjo. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi dobro načrtovanje vrta in izbira dobrih sosedov. Nekatere rastline gredo skupaj, nekatere pa nikakor ne in slabo vplivajo na rast svojih "sosedov" oziroma rast celo zavirajo.

Zaradi tega je zelo priporočljivo, da vzgajate vrtnine v obliki mešanih posevkov, kar pomeni, da na eno gredico ne sejemo samo ene vrtnine, ampak več vrtnin. Seveda pa je pri tem pomembno, da pravilno izberemo, katere vrtnine posejemo skupaj.

Mešani posevki so zelo koristni zaradi tega, ker lahko rastline druga drugi koristijo z izločanjem različnih snovi, kot so npr. eterična olja preko korenin ali listov. Preko tega odvračajo škodljivce in bolezni, vzpodbujajo rast in razvoj rastlin, pomagajo pri zorenju plodov, hkrati pa celo lahko vplivajo na izboljšanje okusa plodov oziroma rastlin.

V letaku, ki je priložen spodaj, najdete tabelo s pregledom, katere rastline so si dobri sosedje in katere nikakor ne gredo skupaj.

Svetujemo vam, da na vašem vrtu sadite EKO sadike in sejete ekološka semena in si tako pridelate ekološko zelenjavo, polnega okusa in hranljivih snovi. Ne zadošča namreč, da ekološko vrtnarite, če izberete sadike in semena iz konvencionalne pridelave. Ekološke sadike in ekološka semena niso obdelane s kemikalijami že pred setvijo, niso hibridna ali gensko spremenjena.

Fotogalerija

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?