Ali ste vedeli ...

  1. Raziskave so pokazale, da se z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika drastično zmanjša vsebnost vitamina C v sadju in zelenjavi, prav tako se zmanjšajo tudi vrednosti vitaminov A, B in E.
  2. Na oznakah izdelkov, ki imajo ekološki certifikat je nepravilno zapisovanje npr. »Brez GSO« ali »Ne vsebuje konzervansov«, saj v skladu z veljavnimi predpisi za ekološko predelavo izdelek že v osnovi ne sme vsebovati ne GSO in ne konzervansov. Poudarjanje takšnih dejstev lahko kupca zavaja.
  3. Če izdelek vsebuje le posamezne sestavine ekološke pridelave, potem se te označi z zvezdico z * (npr. jabolka*, ...).
  4. Pridelkov oziroma živil iz lova in ribolova ni dovoljeno označevati z označbo »ekološki«.

 

 

  1. Skuta se odlično kombinira z zelišči, bodisi samoniklimi bodisi gojenimi. Običajno za pripravo napitkov in namazov uporabimo le eno ali dve vrsti drobno narezanih zelišč za popolno sinergijo okusov.
  2. Večina slovenskega prebivalstva, na področju žit, prideluje največ: pšenico, oves, koruzo, ječmen in proso.
  3. Otroci so najbolj ogrožena skupina zato jih je potrebno še posebno zaščititi. Ker otroci na enoto telesne teže zaužijejo več hrane kot odrasli, so tudi v primeru dovoljenih ostankov pesticidov v živilih ogroženi, saj zaužijejo večjo količino posameznega pesticida, kot je dovoljena in varna.
  4. Okoljska organizacija Umanotera je opredelila, da je lokalna hrana tista, ki je pridelana v območju s polmerom cca. 80 km, kar Slovenijo razdeli na vsaj tri lokalne regije.


 

Fotogalerija

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti
What?