Lukova marmelada

Za pripravo tega slastnega recepta potrebujemo naslednje sestavine:


• 1 kg Ptujskega lüka
• 3 žlice olivnega olja
• 0,25 žličke soli
• 2 ščepca sveže mletega popra
• 6 žlic drobnega rjavega sladkorja
• 200 ml rdečega vina
• 3 žlice balzamičnega kisa
• 3 žlice belega vinskega kisa

Lüke olupimo in razpolovimo, izrežemo koreninske nastavke in ga narežemo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo olje in nanj stresemo narezan lük, rahlo posolimo in popopramo. Lük na srednji temperaturi pražimo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Lük zalijemo z vinom in kisom ter pustimo, da zavre. Znižamo temperaturo, dodamo sladkor in počasi kuhamo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da večina tekočine povre.

Marmelado nadevamo v kozarce in jih tesno zapremo. Ohlajene kozarce shranimo v temen in hladen prostor, kjer naj stojijo vsaj en mesec pred uporabo.

Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo
Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti.

Iz Ptujskega lüka lahko skuhamo vrsto tradicionalnih in sodobnih jedi. Je namreč odličnega okusa in je osnova vsake dobre jedi.

















Program je financiran s prispevkom Evropske unije.

Vsebina te promocijske objave predstavlja le stališča avtorja in je v njegovi izključni odgovornosti. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo informacij, ki jih vsebuje ta objava.
 

Pišite nam

Napišite svoje vprašanje, sporočilo, pritožbo ali pohvalo. Veseli bomo vašega sporočila.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook:

 
Projekti