IZDELAVA EKO MILA

Ekološko milo lahko izdelate iz dveh snovi. Prva je izdelava z glicerinom, glicerin je pogosta sestavina kozmetičnih sredstev. V naravi je del rastlinskih in živalskih maščob. Pri kupovanju glicerina bodite pozorni, saj je na tržišču izredno malo naravnega.

Drugi način izdelave mila je izdelava iz maščob, luga (natrijev hidroksid) in vode, ki so tri osnovne sestavine pri pridobivanju mila. Pri tem je pomembno razmerje danih snovi, ki ga je potrebno izračunati ("soap calculator"). 

Postopek izdelave

Poznamo dva postopka izdelava mila, in sicer hladnega in vročega. Pri hladnem, hitrejšem postopku milo mešamo, dokler ne postane tako gosto, da kapljica, ki jo spustimo vanj, za seboj ne začne puščati sledi. Tako milo zlijemo v kalup in ga lahko začnemo uporabljati po vsaj 3 tednih. Medtem ko pri vročem postopku milo segrevamo dlje časa, dokler masa ne postane zelo gosta. Tako milo zlijemo v kalup in ga lahko začnemo uporabljati takoj, ko se strdi.

Nadaljnji postopek izdelave mila

K milu lahko dodate eterična olja, dišave, začimbe, koščke cvetov ipd. Vendar moramo biti pri dodajanju previdni. Prepričati se moramo, da se je mešanica resnično ohladila, kajti če je prevroče, se bo med sežgal in celotno milo bo imeli vonj po sežganem. Problem s katerim se lahko srečamo je, da se milo začne hitro trditi, hkrati pa še ni dovolj ohlajeno, da bi notri dodali sestavine, kot je med. Ko ste dodali želene snovi, milo prelijete v modelčke, ki so lahko plastični in silikonski. Če nimate modelčka, lahko uporabite jogurtov lonček.

Ekološke in ostale vrst mil lahko naročite preko spletne trgovine lokalno.je

Pišite nam

Napišite svoje vprašanje, sporočilo, pritožbo ali pohvalo. Veseli bomo vašega sporočila.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook:

 
Projekti