EVROPSKA POSEBNOST - Ptujski luk

Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo


Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti.

 

Ptujski lük ima visoko vsebnost sušine, vitaminov in mineralov, zato je edinstveno dober in je mojster vsake dobre kuhinje. Belo čebulno meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom daje jedem odličen okus. Ptujski lük je osnova vsake dobre jedi, primeren je za uporabo svež, pa tudi za skladiščenje. Pri kuhanju hitro razpade in ne porjavi. Iz njega nastane odličen golaž, do izraza pa pride tudi v svežih solatah.

 

Iz Ptujskega lüka lahko skuhamo vrsto tradicionalnih in sodobnih jedi. Je namreč odličnega okusa in je osnova vsake dobre jedi.

 

Preverite odlične recepte za okusne jedi iz Ptujskega luka:

ESIH FLAJŠ S PTUJSKIM LÜKOM
LÜKOV KRUH
SOLATA IZ LÜKA, RIŽA IN LEČE
LÜKOVA POGAČA
JUHA S PTUJSKIM LÜKOM
LÜKOVA MARMELADA

 

 

 

 Pridelan na Ptujskem polju, ročno pobran in očiščen
Na Ptujskem polju, kjer mu bogat in oster okus dajeta prodna tla ter suh veter, ki se vije po polju med vrhovi gričev Slovenskih goric in Haloz. Zgodnja pomlad, malo padavin in suha vroča poletja oblikujejo bogastvo kulinaričnega okusa Ptujskega lüka.

 

 Zaščitena geografska označba
Ptujski lük je zaščiten kot zaščitena geografska označba. To pomeni, da prihaja iz predpisanega pridelovalnega območja, po katerem se imenuje in se na predpisan način prideluje, označuje in trži.
Pristnost Ptujskega lüka je zagotovljena s certifkatom in evropskim logotipom.

 

 

 


 

 

Program je financiran s prispevkom Evropske unije.
Vsebina te promocijske objave predstavlja le stališča avtorja in je v njegovi izključni odgovornosti. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo informacij, ki jih vsebuje ta objava.

 


 

Pišite nam

Napišite svoje vprašanje, sporočilo, pritožbo ali pohvalo. Veseli bomo vašega sporočila.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook:

 
Projekti